• Biserica Greco-Catolică "Naşterea Mai...
  0 reviews

 • Biserica Greco-Catolică "Naşterea Maicii Domnului" a fost construită în anul 1765 pentru a servi comunităţii catolice din cartierul Fabric al Timişoarei.

  Aceasta a revenit greco-catolicilor după construirea Bisericii "Millennium", când romano-catolicii şi-au mutat slujbele în acest nou lăcaş de cult.

  În perioada 1949-1990, clădirea a ajuns în folosinţa comunităţii ortodoxe, fiind retrocedată Bisericii Greco-Catolice după anul 1990.

  Clădirea bisericii, realizată în stil baroc austriac, este ridicată în plan dreptunghiular, având absida în formă de potcoavă. În partea sa vestică se remarcă turnul scund, cu coiful învelit cu tablă, care marchează axul porţii. Pilaştrii suprapuşi separă faţada în patru axe. Poarta bisericii prezintă un ancadrament cioplit în piatră.

  În secolul al XX-lea, în faţa porţii a fost ridicat un portic cu acoperişul arcuit, sprijinit pe coloane. Bolţarul trapezoidal al ancadramentului poartă inscripţia „MARIA" şi anul construcţiei: „1765".

  În interior se păstrează aproape intact amvonul original, în culorile alb şi auriu. Impresionantă este şi pictura iconostasului, realizată de pictorul Simionescu, în perioada 1910-1920. Pictura interioară a bisericii a fost realizată în ultimul deceniu al secolului trecut de către fraţii Millthaler din Timişoara.

 • reviews

  0.0
  (0 reviews)

  Give us a rating