• Copacul Breslelor
  1 recenzie

 • În Timișoara secolelor XVIII-XIX, fiecare casă trebuia să poarte o emblemă pentru recunoaștere, identificarea după număr nefiind practicată în acele timpuri.

  Casa cu Pomul Breslelor sau Casa cu Pomul de fier este una dintre clădirile celebre ale Timișoarei, cu toate că, în prezent, originalul copacului de fier se află la Muzeul Banatului din Timișoara, pe colțul casei aflate la intersecția străzilor Grisellini și Proclamația de la Timișoara fiind expusă doar o copie a acestuia.

  Pomul de fier nu este altceva decât un butuc învelit cu tablă, înconjurat de o bară metalică și încuiat cu un lacăt care nu are orificiu pentru deschidere.

  Potrivit tradiției, calfele care veneau în oraș pentru a se perfecționa în anumite meșteșuguri, băteau în trunchiul copacului de fier câte un cui sau un nit, care avea gravate numele sau inițialele numelui lor, dovedindu-și astfel trecerea prin orașul respectiv.

  Copacul de fier a fost realizat în anul 1828, când casa aparținea comerciantului Andrei Trandafir. Acesta l-a însărcinat pe meșterul Moritz Heim să instaleze copacul de fier ca un semn de casă. Copacul era legat pe colțul casei cu un lacăt mare, care a dispărut în anii 1960.

  Copaci asemănători mai existau în Viena, Bratislava, Buda, Oradea, dar și în Arad, unde se află și acum renumita casă cu lacăt.

 • GALERIE FOTO

 • recenzii

  5.0
  (1 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


  Lore Elena
  27 Mai 2016
  5