• Piața Libertății
  1 review

 • Recunoscută ca fiind cea mai veche dintre piețele Timișoarei, Piața Libertății a purtat în trecut numele de Piața Paradei și pe cel de Piața Prințul Eugen, în cinstea Prințului Eugeniu de Savoia.

  Piața se află pe locul unde a fost amplasamentul nucleului inițial al orașului Timișoara, rețeaua urbană a cetății fiind organizată în jurul său.

  A fost amenajată în anul 1734 după planurile arhitectului italian Pietro del Bronzo și, la început, a avut un important rol administrativ-militar, aici găsindu-se cele mai prestigioase clădiri ale armatei.

  Piața constituie în prezent o verigă de legătură între Piața Unirii și Piața Victoriei, fiind elementul central al orașului, iar denumirea actuală i-a fost atribuită în timpul Revoluției din anii 1848-1849, când aici a avut loc o mare adunare populară. Acestei adunări i se datorează schimbarea denumirii în Piața Libertății.

  Dintre clădirile de referință sub aspect istoric situate în Piața Libertății, trebuie amintite Primăria Veche și Cazinoul Militar, datând din secolul al XVIII-lea, ambele construite în stil baroc. Tot aici se află și o sculptură celebră a orașului, ridicată tot în stil baroc, Statuia Sfântului Ioan Nepomuk, executată în anul 1756 de către doi artiști vienezi, Blim și Wasserburger.

 • reviews

  5.0
  (1 reviews)

  Give us a rating


  Alex Popa
  3 December 2016
  5

  Un loc frumos