• Piața Traian
  2 reviews

 • Numită în trecut Hauptplatz (Piața Principală), Piața Traian constituie centrul cartierului istoric Fabric, înființat în anul 1718, mai întâi ca localitate separată de cetate, ulterior devenind cartier al acesteia.

  Fabric a apărut în contextul istoric al cuceririi Timișoarei de către austrieci, când populația de etnie română și sârbă din unele zone ale orașului a fost nevoită să își părăsească locuințele, stabilindu-se la marginea acestuia.

  Cartierul Fabric s-a făcut remarcat foarte repede prin fabricile și manufacturile sale, care au determinat o dezvoltare considerabilă a comerțului. La aceasta au contribuit foarte mult șvabii aduși de regalitatea austriacă în Banat, care s-au stabilit în Fabric, unde au înființat bresle și au dezvoltat meșteșugurile.

  Piața Traian a fost proiectată de inginerii militari în anul 1740, ca o replică mai mică a Pieței Unirii, fiind recunoscută drept centrul economic și cultural al Fabricului. Rolul său comercial era evident, Piața Traian găzduind Piața zilnică a cartierului și târgurile săptămânale.

  În centrul pieței se află astăzi un monument, pe locul căruia se spune că ar fi existat prima biserică ortodoxă română din cartier.

  De menționat este și statuia din bronz a zeului Mercur, aflată pe colțul uneia dintre clădirile impozante din Piața Traian.

  Tot în Piața Traian se găsește "Clopotul Libertății" - un monument închinat martirilor Revoluției din 1989.

 • reviews

  3.0
  (2 reviews)

  Give us a rating


  Alex Iosif
  20 January 2016
  3


  Cristian Barta
  20 April 2015
  3