• Piaţa Plevnei
  1 review

 • Piaţa Plevnei, locul destinat altădată "pieţei de porci", a devenit la începutul secolului al XX-lea unul dintre cele mai elegante ansambluri arhitecturale din Timişoara.

  Unul dintre arhitecţii care şi-au adus contribuţia remarcabilă la realizarea acestui ansamblu a fost Martin Gemeinhardt, ale cărui faţade se caracterizează prin decoraţiuni luxuriante, cu nenumărate specii de animale şi plante, alcătuind compoziţii de mari dimensiuni.

  În Piaţa Plevnei, la numărul 4, se află casa Romulus Nicolin, cunoscută sub denumirea "casa cu păuni", motivul păunilor fiind unul care se repetă deasupra ferestrelor de la parterul casei, alături de motive vegetale. Pomul vieţii marchează axa centrală a clădirii, ramificându-se la etajul superior, părând a susţine diverse scene cu subiecte din natură. Deasupra ferestrelor de la etaj, pe lângă păuni, mai apar reprezentări de lupi şi bufniţe, iar ca motive vegetale, floarea-soarelui şi vrejuri de plante cu fructe şi flori care încadrează scenele cu reprezentări zoomorfe. Iniţialele proprietarului, Romulus Nicolin, sunt înscrise în ancadramentul neogotic al porţii de la intrare.

  La numărul 7 se află o altă casă, construită pentru Johann Hartlauer după planurile arhitectului Martin Gemeinhardt, cunoscută sub denumirea "casa cu păuni şi bufniţe". Pe fondul de cărămidă aparentă al faţadei clădirii se evidenţiază faimoşii păuni, bufniţe şi veveriţe, ca elemente decorative zoomorfe ale clădirii, încadrate de motive vegetale stilizate.

  Palatul Jakob Klein, aflat la intersecţia cu strada Berthelot, este construit după planurile arhitectului László Székely şi se evidenţiază prin prezenţa celor două medalioane în care apare câte o fată, una cântând la vioară, iar cealaltă pictând.

  Coridorul palatului care duce în casa scărilor este decorat cu motive geometrice realizate din plăci de faianţă de culoare vernil, între care sunt intercalate plăcuţe mai mici, în nuanţe maro-roşcat. În holul de la intrare, pereţii sunt împărţiţi în mai multe registre, fiind decoraţi cu motive abstracte în relief. În partea superioară există mai multe registre care se repetă, motivul ales fiind dansul unor tinere. Tavanul boltit este străbătut de caneluri fine.

  Toate aceste clădiri sunt deosebit de valoroase, fiind unice în registrul arhitectural al oraşului.

 • reviews

  5.0
  (1 reviews)

  Give us a rating


  Lucian Linte
  6 June 2015
  5
  Superba

  Unul din locurile mele preferate din Timisoara, o piateta care ar merita sa fie mai bine pusa in valoare!