• Piața Victoriei
  5 reviews

 • Piața Victoriei este cea mai nouă piață a Timișoarei, fiind străjuită în partea ei nordică de clădirea Operei Române, iar în partea sudică de Catedrala Mitropolitană Ortodoxă.

  Piața este în întregime pietonală, cele două căi de promenadă (Corso, în stânga) și Surogat (în dreapta) fiind delimitate de o frumoasă gradină centrală.

  Piața Victoriei a fost realizată la începutul secolului al XX-lea, pe locul fortificațiilor vechii cetăți, care au fost demolate începând cu anul 1899.

  Inițial, piața a purtat numele Bulevardul Regele Ferdinand, apoi s-a numit Bulevardul 30 Decembrie, denumirea actuală fiindu-i atribuită după anul 1989.

  Piața constituie un loc de referință pentru istoria României prin faptul că, la 20 decembrie 1989, mulțimea adunată aici a proclamat Timișoara drept primul oraș liber din România, fiind marcat atunci începutul victoriei în revoluția împotriva comunismului.

  În afara celor două edificii maiestuoase pe care le-am amintit deja, în Piața Victoriei mai pot fi admirate fântâna arteziană „La Pești”, Lupoaica oferită Timișoarei de Roma în anul 1926, statuia regelui Ferdinand al României, precum și clădirile proiectate de arhitectul László Székely în stil sécession: Palatul Szecheny și Palatul Dauerbach. O altă clădire care merită remarcată este cea a Palatului Lloyd, opera lui Lipót Baumhorn, în stil eclectic, situată la capătul Corsoului.

 • reviews

  5.0
  (5 reviews)

  Give us a rating


  Jennie Chaillou
  16 February 2017
  5

  vibrant square with many shops and coffee shops around, worth a visit


  Gina Stoica
  2 April 2016
  5


  Lucian Linte
  6 June 2015
  5


  Crinu Catalin
  29 May 2015
  5


  Cristian Barta
  20 April 2015
  5