• Piața Sfântul Gheorghe
  0 reviews

 • Piața Sfântul Gheorghe este una dintre piețele vechi ale orașului Timișoara, cunoscută în trecut ca Piața Seminarului, denumită astfel după clădirea principală a pieței de altădată – așa-zisa „biserică a seminarului” cu hramul Sfântului Gheorghe, biserică dispărută în procesul modernizării orașului.

  În această piață s-a pus în mișcare în iulie 1869 primul tramvai tras de cai, aici urmând să fie capătul de linie pentru linia ce făcea legătura cu cartierul Fabric.

  În partea dreaptă a pieței se află o clădire impunătoare, care a fost construită cu destinația de sediu pentru Prima Casă de Economii în anul 1855. În partea stângă se află o altă clădire care a aparținut și aparține unei bănci, construită în anul 1914 sub numele de Palatul Băncii Timișorene, asemănătoare cu clădirile băncilor de pe Ringstrasse din Viena.

  În anul 1996 a fost ridicată în piață statuia ecvestră a Sfântului Gheorghe în luptă cu balaurul, dedicată comemorării evenimentelor din decembrie 1989. Monumentul este realizat din bronz și aparține artistului Silvia Radu, arhitect Mihai Botescu. Pe piedestalul statuii sunt înscrise numele unor copii-martiri ai revoluției.

 • reviews

  0.0
  (0 reviews)

  Give us a rating