• Fântâna Termală
  2 recenzii

 • Fântâna Termală este situată în Piața Unirii, între Domul romano-catolic și Statuia Sfintei Treimi. Ea a apărut spre sfârșitul secolului al XIX-lea din cauza ciumei și a bolilor din zona mlăștinoasă în care se afla plasat orașul Timișoara.

  Din dorința de a obține apă potabilă, în anul 1890, la inițiativa edililor Timișoarei, oamenii lui Seidl Gyula, proprietarul unei fabrici de mașini, expert în foraje, au realizat un foraj la 406 metri adâncime și astfel a apărut fântâna, care, de-a lungul timpului, și-a schimbat forma de mai multe ori. Inițial a fost un foraj artezian, apa curgând liber, în prezent ea fiind pompată.

  Apa este termominerală, are 24,5 grade C și este bicarbonată, sodică, slab carbogazoasă, hipotonică și hipotermală. Nu se cunosc indicații terapeutice.

  Deși fântâna trece neobservată de turiști, ea se bucură de popularitate printre localnici. De-a lungul timpului, generații întregi de timișoreni au mers la fântâna din Piața Unirii pentru a-și umple sticlele cu „cea mai bună apă din lume”, așa cum le plăcea să o considere.

 • recenzii

  4.5
  (2 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


  Mihai Mîrza
  12 Martie 2017
  5
  Apa copilariei mele! De aici luam mereu apa cand eram elev la Lenaul Mic :-)!


  Cretu Ionut
  6 Mai 2015
  4