• Fosta Bancă de Scont (Casa Steiner Mi...
  1 review

 • Fosta Bancă de Scont, cunoscută şi sub denumirea de Casa Steiner Miksa, este situată în Piaţa Unirii din Timişoara, pe strada Gheorghe Lazăr nr. 1.

  A fost construită în anii 1906-1908, în stilul specific anilor 1900, cu influenţe ale curentului secession, după planurile arhitecţilor Márcel Komor şi Dezsö Jakab.

  Casa aparţinea antreprenorului Miksa (Max) Steiner şi era considerată cea mai elegantă clădire din Timişoara acelor vremuri.

  Sunt impresionante formele unduite şi asimetrice ale clădirii, precum şi limbajul plastic expresionist şi abstract al faţadei. Se remarcă ornamentele de ceramică smălţuită colorată de Zsolnay de pe frontonul semicircular, în stilul arhitectului catalan Antoni Gaudi, cu toate că cei doi arhitecţi autori ai proiectului casei susţineau că acestea sunt inspirate din folclorul maghiar.

  Motivul stupului de albine, caracteristic clădirilor de bănci în acea perioadă, este prezent atât pe frontonul din ceramică smălţuită, cât şi înglobat în portalul clădirii, deasupra intrării principale.

  Casa a fost construită pentru a fi închiriată, la parter fiind găzduită Banca de Scont.

 • reviews

  4.0
  (1 reviews)

  Give us a rating


  Alina Sim
  25 December 2016
  4