• Biserica Ordinului Călugăriţelor de N...
  2 reviews

 • Biserica Ordinului Călugăriţelor de Notre Dame a fost ridicată în anul 1894 de arhitectul şi constructorul Eduard Reiter, în stil neoromanic, fiind închinată Preasfintei Inimi a lui Isus.

  Sculptorul tirolez Ferdinand Stufflesser este cel care a realizat altarul principal şi pe cele laterale. Băncile şi lambriurile din lemn au fost executate de meşterul Josef Gertheisz. Cele patru clopote, perfect armonizate, proveneau din atelierul lui Anton Novotny, iar orga a fost construită în atelierele lui Leopold Wegenstein.

  Biserica deserveşte Ordinul Călugăriţelor de Notre Dame, slujbele fiind oficiate în limba germană. În fiecare duminică, aici se celebrează şi slujba Sfintei Liturghii în limba bulgară.

  Primele călugăriţe din ordinul Sorores Pauperes de Nostra Domina au fost aduse la Timişoara în anul 1864. Ele se vor ocupa timp de 3 generaţii de educaţia copiilor şi a tineretului catolic din Banat şi din Ardeal.

  Prima mănăstire şi şcoala s-au deschis în cartierul Cetate al Timişoarei în anul 1864, urmând ca, în anul 1881, să se deschidă noua mănăstire cu "casa mamă" şi întreg complexul şcolar. În anul 1894 s-a construit biserica pe care o putem vedea şi astăzi.

  În anul 1948, Ordinul Călugăriţelor de Notre Dame a fost desfiinţat, iar proprietăţile au fost confiscate. Multe din călugăriţe au plecat în Germania.

  În acele imobile funcţionează Colegiul Bănăţean, Liceul Sârbesc şi Casa Studenţilor.

  În anul 1992, Ordinul Călugăriţelor de Notre Dame din Timişoara a fost reînfiinţat, iar călugăriţele au revenit în oraş.

 • reviews

  4.5
  (2 reviews)

  Give us a rating


  Bereczki László
  12 May 2018
  5


  francesca budur
  11 November 2015
  4