• Filarmonica Banatul
  1 recenzie

 • Scurt istoric:

  O nouă filă în istoria vieţii muzicale a capitalei bănăţene s-a adăugat odată cu înfiinţarea Asociaţiei „Amicii muzicii“ în anul 1920 (la 29 mai), imediat după reîntregirea teritorială a ţării. De astă dată s-a constituit o orchestră simfonică încorporând instrumentiştii Societăţii filarmonice, dar şi alţi muzicieni, parte dintre ei profesori sau absolvenţi ai Conservatorului comunal, întemeiat în 1906.

  Din punct de vedere juridic, Societatea filarmonică nu a dispărut. S-a scindat în două corpuri autonome, o orchestră simfonică şi un cor.

  Orchestra simfonică întemeiată în 1920 sub denumirea de Asociaţia „Amicii muzicii“ apare, în lumina analizei lucide de astăzi, o „dizidenţă“ care a făcut-o vulnerabilă la presiuni. De aceea nu ne mai miră faptul că în existenţa ei, a fost nevoită, după împrejurări, să-şi schimbe mereu denumirea, fiindcă muzicienii erau aceiaşi. După „Amicii muzicii“, o întâlnim sub denumirile Orchestra cinematografelor, Orchestra simfonică municipală, apoi, Reuniunrea Amicilor Muzicei. In timpul războiului ea s-a numit Orchestra simfonică a germanilor bănăţeni (1940-1944).

  După război s-a intitulat Societatea Filarmonică „George Enescu“ (1945) şi, în cele din urmă, Societatea Filarmonică „Banatul“ (1946).

 • recenzii

  5.0
  (1 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


  Alex Popa
  2 Decembrie 2016
  5

  Locul perfect pentru melomani. Merita daca esti pasionat