• Palatul Deschan
  0 reviews

 • Palatul Deschan, cunoscut şi sub denumirea de Palatul Dejan, este situat în strada Proclamaţia de la Timişoara nr. 5, vis-à-vis de magazinul Bega.

  Palatul Deschan este una dintre cele mai mari clădiri ale Timişoarei secolului al XVIII-lea.

  Construcţia a început în anul 1735, în stil baroc, corpul de clădire din curte fiind cel mai vechi.

  În anul 1752, clădirea aparţinea consilierului Camerei Aulice Ungare, Anton Deschan (de Jean) von Hansen, care a fost, probabil, comanditarul iniţial al casei.

  Începând cu anul 1740, timp de 12 ani, în faţa casei a fost expusă Statuia Sfintei Treimi, comandată la Viena de Anton Deschan von Hansen, în memoria soţiei sale, pierdută în epidemia de ciumă din perioada 1737-1738. Statuia a fost apoi mutată în locul unde se găseşte şi în prezent, în Piaţa Unirii.

  În anul 1802, corpul clădirii de pe latura sudică, unde se află intrarea principală, a fost reconstruit în stil clasicist. Clădirii i s-a adăugat un etaj, în acest spaţiu funcţionând un cazino, începând cu anul 1830.

  Tot la începutul secolului al XIX-lea a fost schimbat stilul arhitectural al clădirii, adăugându-se elemente specifice stilului neoclasic. Partea din spate a clădirii a fost amenajată ca han, la parter fiind grajdurile pentru cai, iar la etaj camerele. Această parte a clădirii a fost cunoscută multă vreme ca "bazarul" Timişoarei.

  În perioada interbelică, Palatul Deschan s-a numit Casa Scherter, după proprietarul de atunci.

  Clădirea a fost renovată recent de actualii proprietari, faţada acesteia impresionând prin cele patru coloane corintice ale ordinului numit "colosal", acestea întinzându-se pe înălţimea a două etaje, parterul funcţionând ca soclu pentru coloane.

 • reviews

  0.0
  (0 reviews)

  Give us a rating