• Biserica Ortodoxă din Iosefin
  0 reviews

 • Biserica Ortodoxă din Iosefin este denumită şi "catedrala veche", fiind construită între anii 1931-1936, după proiectul arhitectului Victor Vlad.

  Biserica este o copie la scară redusă a Catedralei Sfânta Sofia din Constantinopol, prezentând elemente arhitecturale de influenţă bizantină.

  Piatra de temelie a construcţiei a fost pusă de Grigorie Comşa, episcopul Aradului, la data de 8 septembrie 1931. Lucrările au fost încredinţate antreprenorului Constantin Purcariu.

  În anul 1936, Andrei Magieru, episcopul Aradului, sfinţeşte biserica cu hramul "Naşterea Maicii Domnului".

  Biserica este clădită în formă de navă, având suprafaţa de 2.000 mp. Cupola bisericii are 24 metri înălţime, iar clopotniţa 33 metri. În clopotniţa-turn s-au montat 6 clopote turnate în anul 1936 şi armonizate în arpegiu.

  Pictura murală a fost executată între anii 1935 şi1936 de către profesorul Catul Bogdan şi dr. Ioachim Miloia. În anul 1958, profesorul Anastasie Demian a restaurat pictura, adăugând 18 scene biblice la strane, balcoane şi cor. Cu ocazia restaurării picturii în perioada 1983-1985, profesorul Victor Jurca a adăugat 70 de scene în tehnicile tempera şi frescă.

  Iconostasul, candelabrul şi mormântul Domnului sunt sculptate în lemn de tei de Ştefan Gajo. Tronurile, stranele şi scaunele din biserică sunt sculptate în lemn de stejar de Traian Novac, iar mobilierul şi chivotul din Sfântul Altar au fost realizate între anii 2001-2002 de sculptorul Ilie Sârbu din Caransebeş.

  Pardoseala bisericii este realizată din marmură albă de Ruşchiţa, cu modele de marmură roz, iar altarul este înălţat cu trepte, balustrada fiind din marmură albă săpată în ramură de crini.

  În curtea bisericii se găsesc busturile ctitorilor bisericii: Victor Vlad, Ioan Imbroane şi Emanoil Ungureanu.

  Biserica a servit drept catedrală ortodoxă până în anul 1946, când a fost sfinţită Catedrala Mitropolitană din Timişoara.

 • reviews

  0.0
  (0 reviews)

  Give us a rating