• Canalul Bega
  2 reviews

 • Canalul Bega este primul canal navigabil construit în România de astăzi, având o lungime totală de 116 km, din care 44 km pe teritoriul României, iar 72 km pe teritoriul Serbiei.

  Construcţia canalului Bega a început în anul 1728, sub supravegherea guvernatorului militar al Banatului, contele Florimund de Mercy.

  Prima ambarcaţiune a circulat pe Bega în luna noiembrie 1732, de la Timişoara, din portul Iosefin, până la Pancevo.

  Până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, canalul Bega a reprezentat principala cale de transport a mărfurilor din Banat.

  Începând cu anul 1869, pe Bega s-au realizat primele curse cu pasageri, Timişoara fiind primul oraş din ţară unde s-a practicat transportul în comun pe apă.

  Portul oraşului se afla pe partea stângă a canalului, între Podul Muncii şi Pasarela Gelu, lăţimea canalului fiind aici de 25 metri.

  La începutul secolului al XX-lea, existau peste 500 de ambarcaţiuni care tranzitau canalul, transportând circa 250.000 de tone de mărfuri pe an şi peste 250.000 de călători.

  Un vârf al transportului de pasageri a fost înregistrat pe Bega în anul 1944, când au recurs la această cale de transport 500.000 de persoane.

  Erau cunoscute navele de pasageri, considerate vapoare-vedetă ale transportului în comun pe Bega: Fortuna, Maria, Rândunica, Suzana şi Ilie. Navele de pasageri au fost retrase în anul 1967.

  În prezent, activitatea nautică pe canalul Bega are caracter sportiv. Aici au loc antrenamente şi concursuri de canotaj, precum şi activităţi de agrement, desfăşurate de persoane particulare, cu ambarcaţiuni proprii.

  Din anul 2008, pe malul Begăi se organizează festivalul Bega Bulevard, cuprinzând concerte, concursuri, expoziții și diverse prezentări.

  Pentru viitor, autoritățile intenționează să reintroducă transportul în comun pe canalul Bega.

 • reviews

  4.5
  (2 reviews)

  Give us a rating


  Oana Mmo
  22 February 2015
  5


  Sebi Sferle
  3 February 2015
  4