• Hidrocentrala de pe Bega
  2 reviews

 • Hidrocentrala de pe Bega, cunoscută şi sub denumirile „Turbinele”, "Hidrocentrala" sau "Uzina electrică orăşenească" este situată pe Canalul Bega, între Strada Uzinei şi strada Frederich Chopin. A fost ridicată în anii 1909-1910, după planurile arhitectului László Székely, în stilul secession.

  Este prima hidrocentrală din România de astăzi construită cu turbine pe ax orizontal, fiind considerată cea mai valoroasă operă de arhitectură industrială în stilul anilor 1900 realizată la Timişoara.

  Clădirea se compune din 3 corpuri: unul supraînălţat, asemănător unui turn, altul pe malul stâng al Begăi şi celălalt, care se întinde deasupra apei, mascând sala motoarelor unde au fost montate turbine Ganz de 600 de cai putere.

  Şirul de arcade ale turnului se sprijină pe coloane. La baza turnului se află un balcon, iar pe faţada dinspre aval sunt ferestre în formă de arc.

  Deasupra ecluzelor de supraplin ale centralei se află o pasarelă de lemn cu decoraţiuni.

  Energia electrică produsă de hidrocentrală era folosită pentru circulaţia tramvaielor, pentru iluminatul public, precum şi în scopuri industriale.

  Hidrocentrala de pe Bega este funcţională şi în prezent.

  În curte este amenajat un mini-muzeu în aer liber, unde sunt expuse microturbine datând din jurul anului 1930.

 • reviews

  3.5
  (2 reviews)

  Give us a rating


  Anca Ivanis
  22 January 2016
  4


  Cristian Barta
  20 April 2015
  3