• Concert ABRA la Capite

  Party
 • 20 Iulie 21:00 - 21 Iulie 01:00
  Găzduit de:
 • Trupa Abra s-a nascut in 1984, cand Adrian Schwartz-Dinu si Tucu Bleich au convenit sa transforme duo-ul "Adrian Dinu-Raul Dudnic" in trupa. Dupa cateva schimbari de componenta apare prima formula semnificativa:

  Adrian Schwartz-Dinu - chitara,voce; Raul Dudnic - chitara, voce; Dinel Tolea - clape; Christian Podratzky - bas; Tucu Bleich - tobe. Cvintetul nu dureaza insa, cristalizandu-se destul de repede trio-ul Abra:

  Adrian Schwartz-Dinu - chitara, voce; Christian Podratzky - bass; Vali Potra - tobe, clape, ultimii doi cantind deja de citiva ani buni impreuna.

  Urmeaza cinci ani de concerte in toata tara, in special in mediile studentesti, inregistrari la Radio-Televiziune, castigarea premiilor muzicale care erau de castigat in perioada '85-'90, Abra devenind o formatie de linia intai nu numai in Timisoara, ci si in tara, adevaratii "degustatori" de rock fiind deja in tema cu trio-ul timisorean. In peisajul formatiilor romanesti Abra a avut intotdeauna ceva distinctiv, ceva ce tine de virtuozitate pe instrument, curajul de a canta in trei si structura compozitiilor, bogate in acrobatii ritmice si aluzii la muzica clasica.

  In Februarie 1990 Abra canta pentru ultima oare live la concertele revolutiei in Timisoara - Sala Olimpia si Bucuresti - Sala Polivalenta alaturi de trupele de avengura romanesti din acea vreme precum Iris, Holograf sau Pro Musica. Din acest an, Adrian Schwartz-Dinu si Christian Podratzky se stabilesc in Germania.

  Adrian Schwartz-Dinu este profesor de chitara in Germania, continuandu-si activitatea sub numele de Abra, ca leader, vocalist, chitarist si compozitor. Dupa aproximativ 15 ani de concerte, Abra este un nume binecunoscut in Hessen-Germania. Doua albume au aparut in acesti ani: "The boat" ('93) si "Your discovery" ('97). Componentii s-au schimbat relativ des, perindindu-se mai multi muzicieni germani, dar si cativa romani (Misi Farcas, Tucu Bleich).

  Christian Podratzky locuieste in Berlin, unde a cantat cu unele formatii de calibru greu, sustinand o serie de concerte si turnee in Germania, Elvetia, Franta, Texas (USA), numele sau figurand pe 9 aparitii discografice.

  Actualmente el este ilustrator si grafician la diferite agentii publicitare din Berlin.

  Vali Potra a cantat cu diferite formatii romanesti (Arca, A.G. Weinberger), iar din 1997 este membru al trupei Blazzaj, cu care concerteaza constant si alaturi de care a lansat 2 albume. In prezent traieste in Timisoara si participa la o serie de proiecte muzicale care apar in peisajul muzicii romanesti.

  Cei trei se reintalnesc in vara anului 2003, in studioul "Taboo" din Arad, pentru a pune pe disc materialele trio-ului Abra al anilor '80, o pretioasa "recuperare istorica". Asadar Adrian Schwartz-Dinu, un specialist al chitarei acustice (clasice), impreuna cu Christian Podratzky si Vali Potra, o sectie ritmica sudata si plina de neprevazut, ofera in anul 2003 in formula de trio (Adrian Schwartz-Dinu, Christian Podratzky, Vali Potra) primul lor album, "La frumusetea ei", album care apare pe piata romaneasca in 2004 la casa de discuri A&A Records.

  In vara anului 2009 cei trei se reintalnesc in Timisoara pentru a inregistra in studioul lui Utu Pascu noul album Abra numit "Sapte" - continand 15 piese - cu colaborarea lui Mircea Baniciu, Horea Crisovan, Svetlana Levina si Maria Chioran. Discul este lansat in vara lui 2010.

  La Capite, Abra vine in cea mai noua formula, alaturi de Dinu si Cristi, veteranii, apar Horea Silvio Crisovan-chitara si Cvasa Florin (Flocea)-tobe.

  Biletele se gasesc la Capite la bar, 10 lei in avans iar in ziua concertului vor fi 20 lei.